Възпяват Богородица на фолклорен събор в с. Добрич
Възпяват Богородица на фолклорен събор в с. Добрич / DarikNews

44 фолклорни състава от различни населени места в страната се представят днес в Третия национален тракийски фолклорен събор „По стъпките на Света Богородица”, който ще продължи и утре край манастира в димитровградското село Добрич. Общо 97 са записаните участници, като по програма утре са изпълненията на още 37 групи. Председател на журито е видният фолклорист академик Крум Георгиев, а в състава- Александър Милушев от хасковското читалище „Заря” и народната певица от с. Добрич Славка Димитрова.

Възпяват Богородица на фолклорен събор в с Добрич
netinfo

За трета година с. Добрич е сцена за изява на фолклорни певчески и танцови формации, както и на индивидуални изпълнители от цялата страна, които представят песни, молитви, наричания и обичаите, свързани с големия християнски празник на Света Богородица. По традиция съборът се провежда на откритата сцена край манастира  “Света Богородица". Организатори са община Димитровград, читалище „Пробуда” и кметството на с. Добрич.  Според статута, съборът е под патронажа на кмета на общината Иво Димов.

Възпяват Богородица на фолклорен събор в с Добрич
netinfo

 

Според регламента,  групите за народни традиции и обичаи представят един обичай в рамките на 10 минути, фолклорни певчески и инструментални групи – до 2 произведения от 5 до 8 минути, танцовите групи и ансамбли – програма в рамките на 10-15 минути, индивидуални изпълнители (до двама от колектив) - една бавна и една бърза песен в рамките на общо 5 минути.

Възпяват Богородица на фолклорен събор в с Добрич
netinfo

 

Награждаването на победителите в различните категории е обявено за 18.30 ч. утре- 17 август. Голяма Богородица е и празникът на село Добрич. Тази година тържествата по този повод там започнаха с поетичния маратон "Доброслов" на 12 август и приключват утре вечер със закриването на фолклорния събор.