/ iStock/Getty Images
За последното денонощие са разкрити две допълнителни COVID-19 легла в детското отделение на МБАЛ-Хасково, като има готовност да се разшири обхватът при необходимост. Това съобщи след извънредно заседание на Областния кризисен щаб в Хасково директорът на най-голямата болница в областта д-р Георги Гелов. При капацитет досега 10 легла, хоспитализираните са 11 и са в средно тежко общо състояние. Напливът е сериозен, а нашето отделение е единственото за лечение на деца с коронавирус в региона, коментира д-р Гелов.

От 17 до 19 януари положителни за коронавирус в Хасковска област се оказаха 132 ученици и педагогически и непедагогически персонал, посочи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Соня Димитрова. По нейни думи обаче от 279 определени за COVID-19 легла в болниците в областта 107 са свободни.

Към днешна дата общо 65 паралелки на училища в областта са в обучение от разстояние в електронна среда. Днес се чака предписание за още 5 паралелки, отбеляза началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Веселина Павлитова.

Щабът е взел решение при отсъствие на занятия по здравословни причини на над 30 процента от възпитаниците в дадено училище, с образователното министерство да се съгласува дали да се премине към ротационно обучение или от разстояние. Друго предложение е преустановяване на плановия прием и операции с изключение на онкоболни и родилки, допълни д-р Димитрова.
БТА