/ БГНЕС
Заради усложнената COVID обстановка, непрекъснато увеличаващия се брой заразени и динамичната ситуация в някои региони у нас, здравните власти обсъждат строго затягане на мерките там, това съобщи пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Критичните региони, които са в центъра на вниманието сега, са: Благоевград, Бургас, София, София-област, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив. Там заболеваемостта е най-висока.  

COVID-19 в България: Над 10 000 са новите случаи за 24 часа


Обсъжда се мерките в София да влязат в сила от 26 януари. 

"Ако говорим конкретно за София, Столичната районна здравна инспекция предлага ограничаване на 50 процента на капацитета (и като работна площ, и като лица, заети в обектите) на заведения за хранене и развлечение. Второто е ограничаване на работното време до 22:00 ч. и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат на всички тези места", обясни Кунчев. За останалите региони тези мерки се доуточняват все още. 

Относно системата на образованието, според здравните власти в изброените горе области трябва да се въведе и ротационен принцип на обучение на учениците след 4 клас. 

"Ще предложим от понеделник учениците от 1 до 4 клас, както от 7, 10 и 12 клас да останат на присъствена форма на обучение. Останалите 5, 6, 8, 9 и 11 клас - да преминат в електронна среда към момента до настъпване на междусрочната ваканция. Ако ситуацията се усложни, това решение може да се вземе и за цялата страна”, каза още здравният инспектор.

COVID картата на България: Вече нито една област не е в жълтата зона

Предстои решението за всички тези мерки на национално ниво и в детайли за съдържанието да бъде взето окончателно в петък (21 януари).

"Никой не може да каже кога ще свърши пандемията. Иначе аз също съм привърженик на теорията, че коронавирусът започва да върви по пътя да става все по-малко патогенен и да се превърне в една нормална респираторна инфекция, на която няма да обръщаме толкова време. Но за това трябва време", посочи още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.