Трима местни магистрати на разпит по последния СРС скандал
Трима местни магистрати на разпит по последния СРС скандал / Dariknews, архив

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, председателят на окръжния съд на Хасково Миглена Тянкова и Христо Георгчев - председател на съда в Свиленград, ще бъдат изслушани от Етичната комисия на ВСС по повод последния СРС скандал. Пред комисията е повикан и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов.  Членът на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите Камен Ситнилски е другият призован от комисията, където трябва да даде обяснения за СРС-скандала с негово участие.

Преди десетина дни в медиите изтекоха записи на лобистки разговори от миналото лято около изборите за членове на ВСС от прокурорската квота.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС. "Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров.

Инспектората ще проверява апелативният прокурор на Бургас и окръжният прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения ще действам съответно правомощията на закона, категоричен е главният прокурор.