Съдът  ще решава в петък и по двете европейски заповеди за обвинения в тероризъм Жоашен
Съдът ще решава в петък и по двете европейски заповеди за обвинения в тероризъм Жоашен / netinfo

И по двете европейски заповеди за арест на френския гражданин Фриц Жоли Жоашен, обвинен в тероризъм и контакти с братя Куаши, Хасковският окръжен съд ще се произнесе по същество в петък. Вчера съдът му наложи най-тежката мярка „Задържане под стража” и по втората европейска заповед, от която става ясно, че той е контактувал с единия от братята, които атакуваха френското списание „Шарли Ебдо” в Париж- Шериф Куаши. Тя е издадена от Главния съд в Париж. Обвинението е за „тероризъм-участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове”.

Жоашен бе арестуван в новогодишната нощ на ГКПП „Капитан Андреево”. Той е пътувал с редовна автобусна линия от Париж за Истанбул заедно с 3-годишния си син и своя позната туркиня. Френските власти разполагат с информация, че в автобуса са пътували и други лица, които изповядват радикален ислям и не е изключено да са били във връзка с Жоашен, тъй като това е записано в европейската заповед за ареста му, издадена на 11 януари, коментира прокурорът в Окръжна прокуратура Дарина Славова.

Първата европейска заповед бе по сигнал от съпругата му, че той е отвлякъл детето им и най-вероятно ще го отведе в Сирия, където да се включат към ислямистка групировка. „Задържане под стража” бе мярката, която хасковският съд прие по отношение на Жоашен и за тази заповед преди ден, като насрочи разглеждането на искането за екстрадирането му за петък. По отношение на тази заповед Жоашен заяви в съдебната зала, че е съгласен доброволно да бъде предаден на френските власти. При разглеждане на мярката по втората вчера служебният му защитник бе категоричен, че Жоашен също не е против това. Самият той обаче, не го заяви пред съда и отрече обвиненията, като посочи, че познава визираните в заповедта, но няма нищо общо с делата им.

Така на практика хасковският съд ще се произнесе по същество и по двете заповеди в последния ден на тази седмица. Според прокурора Дарина Славова най-вероятно искането за екстрадиране на Жоашен ще бъде уважено.