Шефовете на барове следят дали пили студенти се опитват да шофират
Шефовете на барове следят дали пили студенти се опитват да шофират / Sofia Photo Agency

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, в които ще празнуват студенти, съобщават от областната дирекция на МВР. Вече са проведени срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана с цел повишаване на бдителността и стриктно спазване на пропускателния режим. Извършени са проверки на питейните и увеселителни заведения за консумация на алкохолни напитки без акцизен бандерол, с фалшив бандерол или с неясен произход, както и продажбата на контрабандни цигари.

"Пътна полиция” е създала необходимата организация за контрол по безопасността на движението по време на студентския празник на 8 декември. Катаджиите строго ще следят за превишена скорост, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, техническата изправност на автомобилите. Контролът ще се осъществява основно по пътищата към местата за празнуване и в близост до тях.

Органите на реда ще очакват съдействие от управителите на заведенията и ръководителите на охранителните звена. Те ще имат правото да се намесят и бързо да уведомят полицията в случаи на опити за шофиране от явно пияни водачи.
Отговорността за недопускане на инциденти е основно на водачите, но в голяма степен и на спътниците им - колегите и приятелите от компанията. Полицията призовава гражданите, ако забележат нарушения на обществения ред, условия или действия застрашаващи сигурността на гражданите по време на студентския празник незабавно да сигнализират на тел.112.