Живко Желев, с. Мустрак, наводнена църква
Живко Желев, с. Мустрак, наводнена църква / Дарик радио, Хасково
Църквата в селото пред разпад, поп идва само по покана
Живко Желев
96788
Живко Желев
  • Живко Желев
12 дни преди Великия ден на лето 2018-то. Село Мустрак. Население - българско. Вероизповедание – християнско. Църковен храм – 1 на брой – „Св.св. Кирил и Методий”. В 21 век този малък храм се разпада.

Заради последните непреставащи валежи в региона църквата е постоянно наводнена.  Хем защото е разположена в ниското и я заливат подпочвени води, хем защото и покрива й се разпада. Падат и прозорците. Рушат се стените. Последният им ремонт /на стените/е направен преди година-две от селяните лично. Също лично хората са успели да съберат пари и да циментират и пода на храма.  Това обаче очевидно е недостатъчно. Днес църквата отново е наводнена.

Жената, която се грижи за храма е на 88-години. От тази сутрин подпира покрива с дървени греди, за да не се срути съвсем. Как ги е вдигнала /гредите/ тя си знае.  Не е успяла обаче да се справи с натежалите от водата килими. Чак се е разплакала от безсилие. Под вода са останали и паметните плочи, които трябва да бъдат поставени на гробовете на загинали от селото.

Живко Желев, село Мустрак, наводнена църква
netinfo

Един миниатюрен потоп. От дъжд и сълзи. Попът на селото идва един път в годината и то по покана. Когато е нужен молебен - за дъжд. Каква ирония.

За източването на водата от църквата и днес се грижи Живко Желев. От него научихме за състоянието на храма в сутрешния блок на Дарик радио.  И той и ние си питаме къде е Българската православна църква, за да се погрижи и тя за имота си. На общината не и е работа да възстановява щетите от наводнения. Въпреки че с каквото може помага.

Къде са парите от продажбата на свещи, къде са парите от даренията, които постъпват в храма в Мустрак по време на празници, къде са парите от нивите в Мустрак, които са собственост на църквата и които тя отдава под наем? Църквата дори една икона не е възстановила там. Смешно и престъпно нехайство, смята Желев. Чуйте го в приложения файл: