Изложба в димитровградската библиотека
Изложба в димитровградската библиотека / Дарик радио, Хасково
Редки и ценни издания от фонда си показва димитровградската библиотека
98619
Редки и ценни издания от фонда си показва димитровградската библиотека
  • Редки и ценни издания от фонда си показва димитровградската библиотека
Редки и ценни издания показва подредената в димитровградската библиотека изложба „От съкровищницата на библиотеката". Най-старата книга, която може да се види, е на почти 140 години и е издадена в София през далечната 1882 г.- "Ад" на Данте Алигиери. Ценен екземпляр от първото издание на "Под игото" на Иван Вазов през 1890 г. включва също изложбата. Шестте тома на "Речникъ" на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език, издаден през 1895г. в Пловдив, "Миналото" на Стоян Заимов от 1898г., "Архив на Възрождението" I и II том, София 1908г., "Съчинения" на Марин Дринов от 1909г., "Клетниците" на Виктор Юго, издаден през 1897г. в Пловдив, издание от 1890г. на историческия роман на Уолтър Скот "Айвънхоу" екземпляр на Библията, издаден през 1925 г., лично дарение от кмета Иво Димов и др. показва още изложбата, която е част от програмата за 71-та годишнина на Димитровград.     

Изложба в димитровградската библиотека
Дарик радио, Хасково

Тя показва и книги, които са образци на печатарското изкуство. Включени са и миниатюрни издания с размери 4 на 4.5 см.

Изложба в димитровградската библиотека
Дарик радио, Хасково

Фонд "Редки и ценни издания" на димитровградската библиотека е създаден през 1996г., като до момента обхваща 381 заглавия. Колекцията включва българска възрожденска книжнина, енциклопедии, справочници, граматики, първи издания на класиците на българската и чуждестранна литература. Много от тях са дарения за библиотеката, като в първите години на създаването й имената на дарителите не са били описвани и днес те са неизвестни, посочиха от библиотеката. Сред подарилите ценни издания и периодика на Иван Русев и проф. Панчо Русев, посочиха от димитровградската библиотека. Директорът и главният библиотекар Филка Кузманова апелират и други димитровградчани да последват този пример и да дарят на библиотеката подобни издания, които трябва да се съхраняват при специални условия. Чуйте ги с още информация в приложения файл. 

Изложба в димитровградската библиотека
Дарик радио, Хасково

От 17.30 ч. днес в Историческия музей в Димитровград ще бъде открита още една изложба- „Спорта в Димитровград – събития, постижения и личности”.

От 18.00ч. на стадион „Раковски“ продължава Турнирът по футбол на малки врати.

От 20.30 ч. на сцената в парк „Марица“ стартира концерт на читалища от общината- лауреати на награди от различни певчески и танцови конкурси с мотото „Празнични ритми Димитровград`2018”. Популярният народен изпълнител Тенчо Тенев от с.Злато поле, певческият хор от с.Крепост и танцьорите от "Звездица" са част от изпълнителите, включени в програмата.