Първият сателитен предавател на млад царски орел е факт
Първият сателитен предавател на млад царски орел е факт / netinfo

Първият сателитен предавател на млад царски орел на една от известните двойки на вида в Сакар планина е вече поставен, съобщават от Българско дружество за защита на птиците. Подобно маркиране на млади птици, проследяващо предвижването им дава големи възможности при изучаване на видовете.

Поставеният вече предавател е с размер на мобилен апарат и събира, а паралелно с това и изпраща, чрез сателит GPS координати, скорост и височина на полета до експертите. Подобна информация не би могла да бъде събрана при пряко наблюдение на видовете в природата, показва световната практика.

Акцията по поставяне на сателитни предаватели е част от дейностите по проект „Странджа – Сакар – царството на орлите”, финансиран по програма ФАР трансгранично сътрудничество България – Турция. Проектът се изпълнява от сдружение „Съюз за възстановяване и развитие”, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците.

В рамките на разработката се прави целогодишен мониторинг на царския орел в България, като се търсят и проучват двойки от защитения вид в Европейската част на съседна Турция.

В рамките на целогодишният мониторинг на царския орел в страната ни се прави и проучване на хранителната база на вида. За опазването на този световно застрашен вид се осъществява и охрана на част от гнездата му, както и образователни дейности в районите на Странджа и Сакар.