Проверяват Дома в Любимец заради меле между алжирци и полицаи
Проверяват Дома в Любимец заради меле между алжирци и полицаи / netinfo

Министър Цветлин Йовчев е разпоредил пълна проверка в Дома за временно настаняване на чужди граждани в Любимец, съобщава пресцентърът на МВР. Причината е инцидент от 30 ноември, при който е имало пострадали. Тогава възникнало напрежение между чужденци, пребиваващи в Дома. То е ескалирало в бунт, при който се стигнало до трошене на имуществото в помещенията и коридора на етажа на сградата, изтръгване на кабели на телевизионни приемници, избиване на вратите, изкъртване на предпазните решетки на радиаторите за отопление и част от тръбите, струпване на барикади от метални легла.

За да не допуснат разрастването му, са съсредоточени полицейски сили. Направен е безуспешен опит за преговори  и след оказана яростна съпротива, придружена с нападение от страна на чуждите граждани, за овладяване на ситуацията се е наложило употреба на  физическа сила и помощни средства. На пострадалите чужди граждани е оказана медицинска помощ от екип на болницата в Свиленград, няма констатирани сериозни наранявания и счупвания.

По време на инцидента са пострадали и двама полицейски служители, на които също е оказана медицинска помощ, уточнява министерският пресцентър.

От ръководството на Хасковската многопрофилна болница съобщиха, че тримата алжирци въобще не са били настанявани в отделение, тъй като нараняванията им не са били сериозни. Оказана им е била необходимата помощ и са били върнати обратно в Дома.