Проливен дъжд прати наградите „Пеньо Пенев” в музея
Проливен дъжд прати наградите „Пеньо Пенев” в музея / Дарик радио, Хасково
Проливен дъжд прати наградите „Пеньо Пенев” в музея
86606
Проливен дъжд прати наградите „Пеньо Пенев” в музея
  • Проливен дъжд прати наградите „Пеньо Пенев” в музея

За 24-ти път Димитровград връчи националната поетична награда „Пеньо Пенев” на поредния лауреат- местният поет Петко Каневски. За първи път в 47-годишната му история призът не бе връчен от кмета на общината, а от негов заместник. Кметът Иво Димов днес е в София по изключително важни дела, поясниха от администрацията му. Не бе запален и традиционният за празниците символичен Огън на поезията. С още един прецедент ще се запомнят тазгодишните димитровградски литературни дни- за първи път церемонията бе в дома-музей „Пеньо Пенев”. Проливен дъжд принуди организаторите от общината спешно да променят мястото й минути преди предварително обявения в програмата час. А събралите се пред паметника-костница на поета в парка, който носи името му, сред които и официални лица, мокри до кости, поеха към музея по пътеки, превърнали се в хлъзгава кал.

Проливен дъжд прати наградите Пеньо Пенев в музея
netinfo

От много години искаме да изнесем тези поетични празници навън, близо до хората, но времето все ни пречи, коментира уредникът на дома-музей Живка Шишкова, която по спешност влезе в ролята на домакин. Церемонията откриха с танц Ивайло и Ясмин от балетен център „Галаксико” при димитровградския Детски и младежки център.

Проливен дъжд прати наградите Пеньо Пенев в музея
netinfo

С песента по стихотворението на Пеньо Пенев „Релси” се включи певческата група на пенсионерски клуб „Наука”. Приза „Пеньо Пенев” на Петко Каневски връчи заместник-кметът Яшо Минков, който отбеляза, че за него това е висока чест. Лауреатът благодари на „колегите си от общинската администрация и сподвижниците си от градската библиотека”, на която е директор, че са помогнали да бъде опровергана старата максима, че никой не е бил признат в родния си град.

Проливен дъжд прати наградите Пеньо Пенев в музея
netinfo

Специалната награда за местен автор бе връчена от заместник-председателя на димитровградския общински съвет Юлиян Семерджиев на поета, родом от село Злато поле Демир Демирев. Всеки можеше да получи тази награда, но журито реши тази година това да съм аз, каза той. И благодари на общината, че финансира книгоиздаването на местни автори.

Проливен дъжд прати наградите Пеньо Пенев в музея
netinfo

Програмата продължи с вечер на лауреата, като накратко председседателят на комисията, определила лауреатите тази година Иван Гранитски мотивира избора и решението й. Той посочи, че и Петко Каневски и Демир Демирев са поети, честни към словото. Не пропусна също да благодари на общината, че продължава традицията на димитровградските поетични дни, които водят началото си от 1970 г. До момента сред лауреатите на националната награда „Пеньо Пенев” са поети, като Христо Фотев, Константин Павлов, Валери Петров, Дамян Дамянов, Любомир Левчев, Стефан Цанев и др. Тазгодишният лауреат Петко Каневски е вторият димитровградчанин, който получа приза, след като през 2012 г. той бе присъден на Ангел Ников.

Проливен дъжд прати наградите Пеньо Пенев в музея
netinfo

Сред официалните гости на церемонията тази година бяха председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, кметът на община Първомай Ангел Папазов, първият носител на специалната награда „Пеньо Пенев” и почетен гражданин на Димитровград Кръстю Кръстев, председателят на комисията по култура в местния парламент Гроздан Грозев. Звукова картина от церемонията- в приложения файл.