/ DarikNews.bg, Архив
След извършена проверка по надзора за законност и изпратено становище от Върховна административна прокуратура, Окръжна прокуратура внесе протест в Административен съд срещу незаконосъобразни текстове в Наредба за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на Община Хасково, приета от Общински съвет.

Областният и прокуратурата оспориха цената на паркингите

В посочената Наредба са били предвидени контролни правомощия на служителите на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, както и заплащане на престой на паркинга на същото дружество в нарушение на чл. 54, вр.чл. 53 от Закона за общинската собственост. Според визираните текстове на Закона, тези дейности е следвало да се възложат по реда на Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите, а не с Наредба на общинския съвет.

Оспориха новите цени на паркингите

В случая Общински съвет е надхвърлил законовата рамка, предвидена в Закона за общинската собственост, като е предоставил осъществяването на тези дейности на конкретно търговско дружество, без да проведе необходимите процедури по възлагането им.

Атакувани са още и разпоредби от Наредбата, предвиждащи забрана за престой на пътни превозни средства, тъй като същите са в противоречие с чл. 98 от Закона за движение по пътищата, в който лимитативно са изброени местата, където престоя и паркирането на пътни превозни средства са забранени. В случая не е било спазено разграничението на местата, където паркирането е забранено, а престоят не.

Дават хасковските паркинги на спецпрокуратурата

С протеста се иска отмяна на незаконосъобразните текстове на чл. 26 ал.1, ал.5 и ал.6, чл. 29 ал.5 и чл. 30 ал.4 от Наредба за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на Община Хасково, приета от Общински съвет-Хасково.