/ Dariknews.bg, архив
След като през месец март фирма от Хасково оспори определените цени за паркоместата от зона първа до зона пета в града, през този месец същото направиха областният управител на Хасково и Окръжната прокуратура в града.

Оспориха новите цени на паркингите

Според Областния управител, приетите изменения на наредбата, с който се определят нови цени на квадратен метър паркомясто, са извършени при нарушение на административнопроизводствените правила и на материалния закон.

В решението на Общинския съвет за промяната на цените не били посочени причините, които налагат приемането, така също и финансова и икономическа обосновки, не бил направен и анализ и оценка за въздействие, съгласно изискванията на Закона за нормативните актове.

В решението не били посочени и очакваните финансови резултати от направената промяна в цените. Друга особеност била определената площ от 12.5 кв.м. за едно паркомясто, което не било съобразено с разпоредба от Наредба №7/2003 на МРРБ, съгласно която необходимата площ за площадки за открито гариране и паркиране на превозни средства за леки автомобили била от 22 до 25 кв.м. на автомобил.
 
Дават хасковските паркинги на спецпрокуратурата

Окръжната прокуратура е изложила почти същите причини за атакуването на решението, с което са приети новите цени, като е подчертала, че липсват мотиви за приемането му. Освен това прокуратурата счита, че от докладната записка за промяна на цените не става ясно как се стига до промяна на базисните наемни цени за втора, четвърта и пета зони на паркометата в Хасково.
 
Образуваните дела са, съответно №334 и №364 по описа за 2018 година, предстои насрочване на заседания по тях.