Процесът на контрол на чистотата на въздуха в Димитровград ще продължи, и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) няма да прекъсва работата си по мониторинга на вредните емисии.

Министър Личев проведе среща за набелязване на мерки за качеството на въздуха в Димитровград

Това увери областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов на среща-дискусия по проблемите със замърсяването на въздуха в Димитровград.

Проблемът е от май тази година, като оттогава досега са регистрирани 29 превишения на средночавовата норма на серен диоксид в кубически метър въздух. За предполагаем замърсител е считана ТЕЦ "Марица 3", чийто представители също бяха на кръглата маса.

"В плановия ремонт на ТЕЦ-а са включени мероприятия по изпълнението на актуализираното комплексно разрешително", подчерта Ангелов. Той смята, че централата ще изпълни тези ангажименти.

В Димитровград протестираха срещу мръсния въздух

"В новото комплексно разрешително на дружеството са поставени по-строги норми в съответствие с европейското и национално законодателство и които норми следва операторът да изпълнява чрез включените технологични мерки", уточни директорът на Изпълнителна агенция по околна среда Росица Карамфилова-Благова.

Директорът на РИОСВ Наталия Пачеманова заяви, че адмирира активното гражданско общество, което е поставило проблема на дневен ред.
БТА