/ Дарик радио, Хасково
Агенцията по обществени поръчки към Министерство на финансите излиза със забележки и коментари по обявяването на обществената поръчка за санирането.Откритата процедура за възлагане на обществена поръчка е обявена на 28 февруари тази година. От Агенцията откриват пропуски.  

Първите от тях са свързани с  това, че се предлага фирми да кандидатстват по 10 обособени позиции, но оферти могат да се подават само по една от позициите. Според Агенцията това е предпоставка за ограничаване на конкуренцията и препоръчват допускането на възможността оферти да се подават за няколко или за всички обособени позиции. 

Друга забележка касае условията за техническите и професионални възможности на кандидатите за саниране, част от които също се тълкуват като ограничителни. Агенцията коментира също техническите спецификации, методиката за определя на комплексната оценка на офертите и други.  

Според специалисти, така обявената обществена поръчка създава възможност за необективно оценяване на кандидатите и определено може да повлияе на качеството на самото строителство. А създаването на ограничения може да се тълкува и като възможност определени фирми да имат по-голям шанс за участие и спечелване на поръчката. Може да се стигне до редица обжалвания от кандидати, което значително ще забави процеса по реалното стартиране на санирането.

Пред  Дарик радио кметът заяви, че това не се препоръки към общината, а отговори на въпроси, поставени към Агенцията от зам.-председателя на Общински съвет – Хасково Митко Полихронов. Добри Беливанов коментира, че не му е ясно в качеството си на какъв Митко Полихронов иска цитираме „помощ за общината”.

Кметът обясни, че в обявяването на обществената поръчка няма нито нередности, нито нарушения, нито пропуски. „В администрацията имаме четирима изключително добри юристи и нямаме нужда от помощ. Митко Полихронов да си гледа сервиза” , заяви още кметът.

Пред Дарик радио Митко Полихронов  обясни, че се е запознал с документацията, забелязал е моменти, които създават ограничения и е преценил, че са необходими разяснения. „Нямам право да питам ли!?” , учуди се Полихронов.