/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Хасково повдигна обвинение на 31-годишен сръбски гражданин, за това, че на 28.09.2022 г., през ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил марка „Ивеко“, е пренесъл през границата на страната, от Турция в България, без знанието и разрешението на митниците стоки за търговски цели в големи размери, а именно 500 броя опаковки с паста за наргиле, с общо нето тегло 250 кг и възлизащи на обща стойност 90 000 лева.

Около 13.00 часа, на пункта пристига товарна композиция - влекач марка „Ивеко“, с прикачено към него полуремарке, пътуваща от Турция през България за Унгария. Водачът, сръбски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока. По метода „анализ на риска“ митническите служители селектират камиона за щателна проверка, включително с рентгенова апаратура. При проверката се установява, че в товарния отсег на превозното средство наред с декларираната стока контрабандно са били пренесени и 33 кашона съдържащи 800 пакета в опаковки от 0.500 кг и от 0.200 кг тютюн за наргиле, без акцизен бандерол. Акцизната стока от общо 250 кг с пазарна стойност 90 000 лева е задържана.

Хванаха над 1 тон контрабандни препарати за растителна защита на „Капитан Андреево“

По случая е образувано дело от разследващ митнически инспектор при Териториална дирекция Митница Бургас под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Водачът на товарния автомобил Н.П. е привлечен към наказателна отговорност и му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лв. Също така с постановление на Окръжна прокуратура-Хасково на обвиняемия е била наложена забрана да напуска пределите на страната, освен с разрешение на прокурора.