Откриха с водосвет кабинета с новия скенер в димитровградската болница
Откриха с водосвет кабинета с новия скенер в димитровградската болница / Дарик радио-Хасково

От утре пациентите на димитровградската МБАЛ „Св. Екатерина“ ще могат да се възползват от новия скенер. Лицензираното за този тип изследвания помещения в ренгеновото отделение бе открито официално днес. Лентата прерязаха кметът на общината Иво Димов, управителят на здравното заведение д-р Матей Матеев и началникът на отделението д-р Вълчо Митрушев- председател и на комисията по здравеопазване в местния парламент. Водосвет отслужи архирейският наместник на област Хасково Георги Тодев.

249 945 лв. без ДДС е стойността на компютърния томограф, закупен миналата година със средства от общинския бюджет, по решение на местния парламент и монтиран в средата на юни 2015 г. Кметът Иво Димов днес подчерта, че инициативата бе на общинския съветник от „Да за Димитровград” Катя Панева, която първа постави за обсъждане в сесията въпроса за необходимостта от такава апаратура. Той благодари и на общинската администрация за работата им при осъществяване на проекта и закупуването на нов скенер, а не втора употреба, каквато бе първоначално идеята.

Откриха с водосвет кабинета с новия скенер в димитровградската болница
netinfo

За ремонта на помещението, в което е монтиран, общината е финансирала с още 35 000 лв., съобщи днес кметът Иво Димов. Работим и за осигуряване на европейско финансиране по съвместен проект с партньори от Гърция, чрез който да закупим още съвременна и модерна медицинска техника за отделението, каза още днес кметът Иво Димов.

 

Откриха с водосвет кабинета с новия скенер в димитровградската болница
netinfo

 

Новата придобивка е важна преди всичко за пациентите, защото позволява много по-бързо и точно диагностициране, но ще спести и разходи на МБАЛ "Св. Екатерина", коментира началникът на отделението д-р Митрушев.  До момента нуждаещите се от изследване на скенер бяха транспортирани до болницата в Хасково, на която от  димитровградската плащали по 74 лв. за всеки пациент. По предварителни данни в новия кабинет дневно могат да преминават по 20 нуждаещи се. На малко по-късен етап от компютърния томограф ще могат да се възползват и пациенти от извънболничната помощ, посочи още д-р Митрушев.