ОИК няма да обжалва връщането на Стефан Димитров в ОбС-Димитровград
ОИК няма да обжалва връщането на Стефан Димитров в ОбС-Димитровград / Дарик радио-Хасково, Архив

Общинската избирателна комисия в Димитровград няма да обжалва публикуваното късно снощи решение на ЦИК по казуса със заличаването на Стефан Димитров от "Да за Димитровград" в списъка с избрани съветници заради това, че не е положил клетва на първото заседание. ЦИК отмени това решение на ОИК, като "незаконосъобразно, неправилно и необосновано". В 3-дневен срок това може да бъде обжалвано пред ВАС чрез ЦИК.

На практика обаче димитровградската избирателна комисия не е страна по казуса и не може да обжалва решението на ЦИК, коментира председателят й Димитър Гавазов.

Това могат да направят единствено засегнатите- Стефан Димитров и Снежана Ангелова, която ОИК обяви за избран съветник със същото решение, с което заличи Стефан Димитров, прието на 16 ноември.

В официалното становище на ОИК- Димитровград е записано: "Не съществува правна възможност за оспорване на въпросното решение на ЦИК, тъй като такава не е предоставена от закона. В конкретния случай решението може да бъде оспорвано пред Върховния административен съд от лицата, чиито права, свободи или законни интереси са засегнати от постановения акт, но не и от органа, чието решение е отменено - в случая ОИК-Димитровград."