Община Димитровград
Община Димитровград / DarikNews.bg, Архив
„Ранни признаци на разстройствата на развитието. Насочване и консултиране. Особености на диагностичния процес” е темата, която събира от 10 ч. днес в димитровградската зала „Гроссето“ специалисти от детски, учебни и социални заведения. Лектор ще е един от най-добрите детски психиатри в България- проф. Надя Полнарева - ръководител на Клиниката по детска психиатрия в столичната Александровска болница. В екип с психолога на клиниката Светла Стайкова, те ще говорят за особеностите на разстройствата на психиката в детска възраст и ранното им диагностициране. Идеята е това да е първото от поредица обучения за ресорните специалисти в община Димитровград, като през следващата година ще бъде организирано безплатно и за родители на деца с различни видове разстройства, включително и от аутистичния спектър.

Проф. Надя Полнарева е ръководител на държавната комисия за специализация по детска психиатрия от 2007 г., когато детската психиатрия става отделна медицинска специалност. Академичната си кариера започва като редовен докторант и защитава дисертация през 1981 г. Има признати специалности по психиатрия и детска психиатрия, както и специализация по фамилна психотерапия в университета Лунд. Има редица специализации в областта на детската психиатрия във Франция и Великобритания. Преподава в Медицинския университет София, в Софийския университет и е гост-лектор в чужди университети.

Научните й интереси са в областта на тревожните разстройства, формирането на  личностовата патология, психопатологията на развитието и организацията на службите по детска психиатрия. Ръководител е на успешни европейски проекти. От 2003 г. е експерт към СЗО - Женева, а от 2010 г.- към Съвета на Европа.