Окръжният съд в Хасково уважи искане на Окръжната прокуратура и постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 26-годишния турски гражданин О. Т., информират от съда.

След гонка с митничари: Хванаха дрогиран турски шофьор с над 1 кг кокаин

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за не по-малко от десет години. Повдигнатите обвинения са за това, че без надлежно разрешително той е направил опит да пренесе през границата от България в Турция високорисково наркотично вещество – кокаин, с общо нетно тегло 1012 грама, на обща стойност за 121 440 лева. Мъжът е привлечен като обвиняем и за това, че без надлежно разрешително е държал и друго високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо брутно тегло 21 грама на стойност 126 лева, както и че е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотично вещество – канабис, установено с техническо средство.

Турският водач на товарен автомобил бе задържан на 8 януари след преследване на граничния контролно-пропускателен пункт. Управляваният от него тир е бил отклонен за щателна митническа проверка, а кокаинът - открит под пасажерската седалка в шофьорската кабина. След установяването на укрития наркотик водачът се е опитал да избяга, но е бил задържан след кратко преследване. При последвалия личен преглед митнически служител е открил в джоба на якето на мъжа две пакетчета марихуана.

Дрогиран турски шофьор е задържан за контрабанда на метамфетамин

Според съда е налице реална опасност мъжът да се укрие или да извърши престъпление, вземайки предвид направения от 26-годишния О. Т. опит да избяга от местопрестъплението, заради което е постановена и мярката "задържане под стража", съобщават от пресцентъра на Окръжния съд в Хасково.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив в тридневен срок. Делото е насрочено за разглеждане на 19 януари от 10:00 часа.
Валентина Стоева/БТА