Димитровград, Исторически музей, изложба
Димитровград, Исторически музей, изложба / Дарик радио, Хасково
Музеят показва спортната история на Димитровград
98626
Музеят показва спортната история на Димитровград
  • Музеят показва спортната история на Димитровград
Колекция от награди, снимки и документи, свързани с развитието на спорта в Димитровград показва историческият музей в изложба, която е част от празниците на града. Експозицията обхваща периода от създаването на Димитровград до 90-те години на ХХ век в 6 пана и 52 експоната от фонда. Материалите са от фонда на музея и са постъпвали през годините, като дарения. Те илюстрират както развитието на масовия спорт, така и големите постижения на димитровградските отбори и спортисти, свързани с борбата, баскетбола, волейбола, футбола и др.

Димитровград, Исторически музей, изложба
Дарик радио, Хасково

Сред интересните експонати са Купата на България по баскетбол, завоювана от отбора на „Компакт”-Димитровград през 1995 г., Дунавската купа от турнира по вдигане на тежести, спечелена от димитровградски спортисти и още десетки купи, флагчета, щафети, снимки, които припомнят моменти от спортната история на Димитровград, коментира директорът на музея Елена Георгиева, която откри изложбата. Представи я уредникът Николина Умурска, която заедно с главния уредник Недялка Тодорова е автор на експозицията. Те посочиха, че това е първата подобна експозиция за спорта в Димитровград, като призоваха хората, които в личните си архиви притежават ценни за историята на града предмети, снимки и документи да ги предоставят на музея. Така те наистина ще останат за поколенията и до тях ще имат достъп повече хора, подчертаха уредниците.

Дългогодишният началник "Образование" в общината и бивш заместник-кмет Малин Димовски посочи, че не бива да бъдат забравяни хората, допринесли за спортната слава на Димитровград, като посочи конкретни примери, сред които и любопитният факт, че художникът и Почетен гражданин Владимир Пенев, син на поета Пеньо Пенев, е републикански шампион по ролкови кънки.

Изложба "Развитие на спорта в Димитровград"
Исторически музей, Димитровград

Звукова картина от откриването чуйте в приложения файл.