Модернизират депото за отпадъци край Гарваново с европари
Модернизират депото за отпадъци край Гарваново с европари / МОСВ
Модернизират депото за отпадъци край Гарваново с европари
60407
Модернизират депото за отпадъци край Гарваново с европари
  • Модернизират депото за отпадъци край Гарваново с европари

Договор за безвъзмездна финансова помощ за проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Хасково" по приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци" на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." подписаха днес в Министерство на околната среда и водите кметовете на Хасково, Димитровград и Минерални бани и министър Нона Караджова. Новината съобщи в предаването на Дарик "По ръба на деня" кметът на Димитровград Иво Димов. Чуйте го в звуковия файл.

По проекта ще бъдат финансирани няколко дейности:

изграждане на първа клетка от ново депо за неопасни отпадъци, включително доставка на оборудването за неговата експлоатация;

изграждане на инсталация за сепариране на отпадъци;

изграждане на инсталация за компостиране на "зелени" отпадъци;

изграждане на пречиствателна станция за отпадни води за целите на депото, както и изграждане на довеждаща техническа инфраструктура.

Общата стойност на инфраструктурния проект е 29 306 622,85 лева, като от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." се осигуряват  27 841 291,71 лева, което представлява 95 процента. Останалата част от сумата до общия размер на проекта в размер на 5 процента, или 1 465 331,14 лева трябва да бъде осигурена като собствен принос на общините от Регион Хасково.

Съгласно споразумението за партньорство между Община Хасково и на общините партньори - Димитровград и Минерални бани, разпределението на финансовия принос е на база числеността на населението в общините според данните от преброяването на НСИ през 2011 г. Така делът на участие на Община Хасково е изчислен на 61,29  процента, на Община Димитровград - 34,87 процента, а на Община Минерални бани - 3,84 процента. Собственият финансов принос на общините от Регион Хасково ще бъде формиран от отчисленията по чл.64 от Закона за управление на отпадъците, извършвани от общините в периода от 2011г. до момента на въвеждане в експлоатация на регионалните депа. Тези отчисления се правят от общините към РИОСВ и се изчисляват въз основа на количеството на депонираните отпадъци.