Митничари от Капитан Андреево гостуваха на ученици
Митничари от Капитан Андреево гостуваха на ученици / Митница Свиленград

През далечната 1968 година за първи път е заловен от митническите служители на Капитан Андреево наркотрафикант на хашиш. От тогава до днес общото количество на заловените количества наркотици е 79 тона при 2 900 пратки, а през изминалите пет месеца на 2014-та заловените наркотични вещества и прекурсори са 1,2 тона, което е рекорд за последните 12 години. Това научиха днес възпитаниците от шести и седми клас на свиленградското СОУ „Д-р Петър Берон” от презентациите на Анна Богданова, главен експерт в областта на борбата с наркотрафика от Централно митническо управление, и на и.д. началника на Митница Свиленград Валери Стайков. Пред учениците бяха представени и действителни случаи на откриване и задържане на наркотици, впечатляващи с изобретателността на трафикантите при опитите им да преминат незабелязани през митническия контрол и уменията, които трябва да притежават митническите служители в борбата с наркотрафика.

Анна Богданова илюстрира с видеоматериали пагубното влияние на наркотичните вещества върху човешкия организъм и измамно лесния път от първата цигара марихуана до пристрастяването към наркотиците. От класната стая темата бе продължена на спортната площадка в училището, където митническите кучета Ричи и Стани демонстрираха как могат да бъдат полезни на митничарите по залавянето на наркотици.

Срещата бе по инициатива на Митница Свиленград в рамките на дните на отворените врати по повод отбелязването на 135 години от създаването на българските митници.