Международният киноложки център в Димитровград стартира с 3-дневен семинар
Международният киноложки център в Димитровград стартира с 3-дневен семинар / DarikNews, архив

Изграденият в Димитровград по проект за трансгранично сътрудничество с гръцката община Алексанруполис международен киноложки център пилотно стартира днес с 3-дневен семинар за любители. Програмата му включва три тематични кръга: възпитание на отговорно отношение към кучето, рингово поведение и изложбено представяне на кучето и занимания за свободното време и спорт с кучета. Началото е от 10 ч. в центъра, който се намира в парк „Марица” и ще го води председателят на местното дружество на кинолозите „Тракия” Георги Апостолов. Организацията е партньор на община Димитровград по проекта.

В неделя, 30 септември, е предвиден подобен обучителен семинар за деца. В програмата му са включени изложбено представяне на куче и участие в състезания „Най-добър млад водач на куче” (JuniorHandler).

519 815 лв. е стойността на проекта, като 85 на сто- 441 842 лв. са европейските средства. Договорът за финансиране бе подписан през март 2011 г.

Инвестиционните дейности са свързани с изграждане на подходяща инфраструктура в парк "Марица" - два отделни района за провеждане на състезания, изложби и обучение на кучета, както и за теоретично обучение на инструктори и собственици на кучета със специална цел- водачи и полицейски, плюс доставка на необходимото оборудване. Разработката предвижда и създаване на система от програми за обучение на кучета, реализация на съвместни маркетингови действия - изследвания и анализи; трансгранични срещи за обмен на опит; международна киноложка изложба в Димитровград, както и структуриране на комитет, в който да участват представители на двете общини, на местни подкрепящи организации и частни партньори.