/ Агенция "Митници", архив
Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и Териториална дирекция Южна морска задържаха 26 556 текстилни изделия, парфюми, обувки и аксесоари със съмнения, че са с нарушени права върху интелектуалната собственост, съобщиха от Агенция "Митници".

Иззеха хиляди текстилни изделия с логото на известни марки на „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

„Марковите“ стоки са открити при извършени митнически проверки на Митнически пункт "Капитан Андреево" през последните дни. При един от случаите, стоката е превозвана с товарен автомобил с чужда регистрация, който пътува от Турция за Румъния. Камионът влиза в страната от Турция на 24 юли и е селектиран за щателна митническа проверка.

Митническите служители установяват,  че количеството на групажната стока съвпада с обявеното, но част от нея носи емблеми на световни марки. При проверката са открити 6190 шапки, 3357 мъжки и дамски блузи, 2659 спортни комплекта, 1946 мъжко и дамско бельо, 2394 панталона, всички с логото 30 световноизвестни марки.

Иззеха стоки с лого на защитени марки в Хасково

Открити са още 1655 туники, по-голяма част от които носещи изображение на анимационни герои. При други осем случая, на 27 и 28 юли, при проверки, както на камиони, така и на леки коли и автобуси са открити 7601 текстилни изделия - рокли, панталони, блузи, 165 парфюма, 217 чифта спортни обувки и чехли и 372 чанти, портмонета и колани, носещи фигуративното и словесно изображение на известни търговски марки.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.