Изкуството на Тибет
Изкуството на Тибет / Община Свиленград
Изложбата „Изкуството на Тибет” представя Историческият музей в Свиленград. През следващите три месеца с нея могат да се запознаят  жителите и гостите на общината. Чрез изложените 120 експоната посетителите имат възможност да се доближат до далечния Тибет и тайните на мистичната тибетска култура.

Един от най-интересните експонати в изложбата е „Колелото на Дхарма”, символизиращо безкрайния кръговрат на живота. Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символи на тибетския будизъм.

Изкуството на Тибет
Община Свиленград

Представени са и така наречените ленти сутра, които и до днес са задължителен декор в тибетските манастири. Интересни са и танките- будистките  икони. Тези цветни картини, избродирани или нарисувани върху коприна или кожа, пресъздават  главно религиозни сюжети и разкриват характерни черти на тибетската митология. Изложбата включва и автентични предмети от тибетските домове, мъжки и женски носии. Част от експонатите представят ювелирното изкуство на старите тибетски майстори - сребърни бижута, украсени с полускъпоценни  камъни и бронзови и медни съдове.

Изложбата е дарение от Китайското посолство на Историческия музей в Димитровград и през годините е гостувала в различни галерии на България, информират от свиленградския музей.