Четирима задържани за най-големия обир на поща
Четирима задържани за най-големия обир на поща / DarikNews.bg, архив

Тотален провал по разследването на един от най-мащабните обири в наше време. Извън ареста е и последният задържан за плячкосването на близо 2 млн.лв. от хасковската поща.  Красен Кънчев - Красивия вече няма да „краси” килията, в която беше. Шампионът по мотокрос е привлечен като обвиняем за наглия обир на пенсиите на хасковлии. Мярката му за неотклонение „задържане под стража” е променена в „парична гаранция” в размер на 5 000 лева.

Основанието за постановения прокурорски акт е изтеклия максимално предвиден от закона 8-месечен срок за задържане, т.е. за осем месеца разследващите така и не успяха да намерят преки  доказателства, и то срещу нито един от четиримата задържани за обира.

Красен Кънчев от великотърновското село Присово беше единият от арестуваните. Зад решетките попаднаха също 42-годишният хасковлия Кадир Масан – Катката – освободиха го срещу парична гаранция, 41-годишният Антон Найденов – освободен срещу парична гаранция, и 39-годишният димитровградчанин Тихомир Мавродиев - също го освободиха срещу парична гаранция. Като за последния към мотивите за промяна на мярката му направи впечатления този – „разколебано обвинение”.

Ясно е, че делото е фактически и правно сложно, ясно е също, че разследването се е забавило от много фактори  и процесуални, но какво тук значи „разколебано обвинение”,или „темпът на разследването е бил затруднен и от процесуалното поведение на двама от обвиняемите”. Вие сериозно ли? Оправдавате качеството на работата си със законите и правата, които самите вие прилагате.  

Големи резултати се очакваха по този случай, каквито между другото ни беше наложено да очакваме. Предстои внасяне на обвинителен акт. За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години. Обвинителният акт е срещу четиримата освободени срещу парична гаранция.

Въпросът е  - след като на този етап прокуратурата не успява да задържи с преки доказателства привлечените за обира, как ще доказва пред съда, че тези са разбойниците. Така че към момента излиза, че разследването на този случай не просто куца, ами направо се влачи от безсилие, незнание, грешки, трудности, пречки. Красен Кънчев и компания да почерпят , може и за празника на МВР. Имат с какво. А може би нямат!?