Хоро в Димитровград събира пари за болната от рак Ирина
Хоро в Димитровград събира пари за болната от рак Ирина / Darik News, архив

Към възникналата спонтанно в социалната мрежа и групата Dimitrovgrad, Bulgaria кампания в помощ на 25-годишната Ирина от Димитровград, която е с карцином на матката в напреднала фаза и 5 деца, се присъедини народно читалище "Христо Ботев". Танцьорите от групите му, които са инициатори на общоградското хоро, което от края на миналата година се провежда всяка неделя на площада пред общината, решиха днес то да е с благотворителен ритъм. Председателят на читалището Ирина Костадинова бе сред първите, заявили съпричастност към каузата в помощ на болната млада жена.

На площад "България" в Димитровград „Хоро за хората” днес ще е от 16:30 часа и там НЧ „Христо Ботев” ще постави кутия за дарения, чрез която всеки съпричастен към тежката съдба на Ирина може да помогне със средства, според възможностите си.

В димитровградската фондация „Подари усмивка” също е поставена дарителска урна. В офиса на фондацията доброволците й организираха присъствие по график- от понеделник до петък, в часовете от 10 ч. до 19 ч. Там ще приемат дарения от хранителни продукти (по възможност трайни, тъй като в жилището на Ирина и децата й няма хладилник), детски играчки, дрешки и обувки.

Междувременно от ОДЗ „Слънце” в Димитровград също подкрепят инициативата и на 17 февруари ще дарят дрехи за децата на Ирина. Пак с помощта на добри хора бяха подготвени необходимите документи и в понеделник ще бъде внесена молба за еднократна финансова помощ до комисията на Общинския съвет, която работи по местната наредба за финансово подпомагане на хора в тежко социално положение. Помощта, която може да отпусне комисията, е в размер на една минимална работна заплата.

С редакцията ни по телефона и електронната поща също се свързаха хора, готови да подпомогнат финансово каузата на Ирина. На първо време обаче, е необходимо тя да бъде прегледана от специалист онколог, който да прецени моментното й здравословно състояние и да изпише лекарства.

За да има обществен контрол върху средствата от дарения и яснота какви дарения постъпват и откъде, както и за какво ще бъдат изразходвани средствата, от Фондация "Подари усмивка" предоставиха за каузата дарителската си сметка. С уточнението при превода да се пише "За Ирина", за да е ясно, че дарението е целево, а не за останалите каузи, по които работят.

Дарителската сметка:

IBAN BG87FINV91501000061188

BIC FINVBGSF 

Първа инвестиционна банка 
Фондация "Подари усмивка"
За Ирина