Хасково се включва в националната кампания Право на зрение
Хасково се включва в националната кампания Право на зрение / DarikNews.bg, Архив

В националната кампания „Право на зрение“ се включват офталмолози от Хасково. За областния център тя стартира от 18.30 ч. днес в конферентната зала на хотел „Ретро“, където ще има информационна беседа за двете най-често срещани очни заболявания сред възрастните хора – катаракта и глаукома. Те са и най-честата причина за слепота в света. Участници в срещата ще бъдат доц. д-р Димитър Джелебов и офталмолози от Очен медицински център „Хасково“.

Информационната беседа ще бъде последвана от очен скрининг за двете заболявания в следващите дни. Участниците в днешната среща ще получат талони, с които впоследствие ще бъдат прегледани. Прегледите са за установяване на заболяванията и са предназначени за хора над 55-годишна възраст, които нямат поставена диагноза.

До края на годината в над 30 града у нас ще има информационни беседи и безплатен скрининг, предназначен за хората над 55-годишна възраст. Националната кампания „Право на зрение“ се провежда от 2011 г. Организира се от Националната пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на научни офталмологични дружества и специалисти – офталмолози от цялата страна.

По данни на СЗО в целия свят има около 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение, като в същото време ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.