Фермери от Брястово на протест, пращат колет на министъра
Фермери от Брястово на протест, пращат колет на министъра / netinfo

50 фермери от община Минерални бани излязоха днес на мирен протест. Двучасовата стачка бе съпътствана от развети трибагреници. Изкарани бяха и десетина крави.

Протеста си млекопроизводителите, които нямат регионална организация в Хасковско, но в момента правят опити за регистрация на сдружение, ще продължат евентуално и утре. Ако млекопроизводителите от страната продължат протеста си, техните колеги от Минерални бани са в готовност да блокират утре пътя Минерални бани - Караманци.

Протеста си фермерите от страната заявиха, че ще спрат само ако днес се стигне до решение за изплащане на исканата субсидия от 60 млн. лв. Дори и да прекъснат стачката си, фермерите от Брястово ще изпратят специален подарък на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Колетът ще съдържа еднолитрова бутилка с минерална вода на цена 80 ст. и бутилка мляко, което стурва 50 ст.

"Не може да се говори за пазарна икономика, а да идва мандражията в дома ти ида ти казва млякото струва 40-50 ст. Цената на качественото мляко трябва да си я определям аз, както той си определя цената на сиренето и кашкавала”, заяви по време на протеста Райчо Шишков- председател на стачния комитет на животновъдите в Минерални бани.

По думите му селското стопанство е единствения сектор в държавата ни, в който цените се определят от търговците, а не от производителите.