ВСС отстрани временно окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев
ВСС отстрани временно окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев
Бившият окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев поиска 120 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, които е претърпял след отстраняването му от поста през 2013 г. Това стана ясно днес по време на заседание в Административен съд-Хасково, където се гледа делото по негова жалба срещу решение на Висшия съдебен съвет.

ВСС освободи Иван Ванчев като окръжен прокурор на Хасково

В края на юли 2013 г. Ванчев бе отстранен заради досъдебно производство. Според прокурора по делото Елеонора Иванова той е бил разследван за документно престъпление. Защитата на Иван Ванчев обаче контрира, че досъдебното производство е било водено срещу неизвестен извършител.

Съдия Павлина Господинова разпита днес трима свидетели, които разказаха, че Иван Ванчев е бил притеснен и шокиран от случилото се, не можел да спи и избягвал контакти, налагало се да обяснява, че не е виновен, а коментари за отстраняването му имало и в прокуратурата, и в съда. Имало много хора, които лицемерничили, разказаха те.  

На съдебното заседание стана ясно още, че Иван Ванчев не е бил викан да дава обяснения и да разкаже своята версия. И тримата свидетели заявиха, че за отстраняването му от поста научили от медиите. По този казус състав на Върховния административен съд възстанови Иван Ванчев на поста, но той не се завърна като административен ръководител на прокуратурата. 

Според прокуратурата искът на Иван Ванчев е завишен, защото не са доказани неимуществените вреди. От ВСС не изпратиха представител в ХАС. 

Докато Иван Ванчев бе начело на държавното обвинение в областния град, той бе отстранен и когато Главен обвинител на Републиката бе Борис Велчев. Повод за действията на Велчев стана избухнал СРС-скандал. След него Ванчев отново бе възстановен на работа. Дарик радио научи, че заради това той е завел дело в Административен съд София.

Решението на хасковския Административен съд ще бъде обявено в срок. А колегите им в София вече закъсняват с крайната си преценка по казуса, защото е изтекъл един месец от края на процеса.