ВСС освободи Иван Ванчев като окръжен прокурор на Хасково
ВСС освободи Иван Ванчев като окръжен прокурор на Хасково / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи дисциплинарно наказание „освобождаване от административна длъжност” на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.

Наказанието е във връзка със СРС-скандала от лятото на миналата година, когато в една медия изтекоха разговори на Ванчев с колегата му Емил Христов и Камен Ситнилски и Румен Боев във връзка с избора на членове на ВСС от прокурорската квота, съобщава „Правен свят”.

Предложението на дисциплинарния състав бе понижаване в длъжност. Членът на състава Юлия Ковачева е била на особено мнение - нейното предложение е било за понижаване в ранг. При дебатите по време на заседанието обаче, мнозинството от кадровиците на Темида са се обединили около становището за налагане на наказанието освобождаване от ръководна длъжност.

Наказанието означава, че Ванчев остава редови прокурор в Хасковската окръжна прокуратура. От друга страна, то няма съществена практическа стойност, защото мандатът на Ванчев като окръжен прокурор изтича на 17 юни, а до 18 юни той е командирован в Окръжна прокуратура-Пловдив със заповед на главния прокурор. Заповедта бе издадена след решение на петчленен състав на Върховния административен съд, с което бе отменено решението на съвета за временно отстраняване на Ванчев поради наказателно преследване срещу него.

След избухване на СРС-скандала миналото лято стана ясно, че срещу Ванчев е имало образувано дело за изнудване, което по-късно е било прекратено. Но Софийската апелативна прокуратура дала указания на СГП да образува дело за документно престъпление срещу Ванчев. Именно с този мотив главният прокурор поиска отстраняването на Ванчев от длъжност.

От решението на ВАС, обаче, става ясно, че такова дело срещу Ванчев не е имало и това бе основният мотив, с който бе отменено решението на съвета.

Днес Иван Ванчев заяви, че ще обжалва решението на съвета за налагане на дисциплинарното наказание. Става дума за чест, лаконичен бе Ванчев.