социални жилища за роми
социални жилища за роми / Община Хасково
Община Хасково е в процес на изготвяне на проектно предложение с предмет „Интегриране на маргинални общества чрез изграждане на социална инфраструктура за в град Хасково“. С проекта ще бъдат довършени жилищните сгради за жители, принадлежащи към уязвими етнически малцинства в жк "Орфей" -3 броя.
 
За проекта са предвидени 1 500 000 лева в Инвестиционната програма на Хасково по Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура”. В обсъждането участваха представители на маргинални групи, представители на социални служби, НПО.

Изискване на Управляващия орган на ОПРР в случай, че ако  в одобрения ИПГВР са идентифицирани проекти за социални жилища, то следва поне един от тях да бъде включен за финансиране по настоящата процедура. ИПГВР гр. Хасково е основен документ за развитие на града за периода до 2020г., който в значителна степен определя възможностите за ползване на средства от Оперативните програми 2014-2020 г. за развитието на града.
 
Анти-сегрегационен характер на интервенциите - физическото местонахождение на жилищното строителство трябва да осигурява пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и да не допринася за тяхната сегрегация, изолация и изключване. Мерките за осигуряване на социални жилища за маргинализирани групи, в т.ч. ромите, следва да бъдат изпълнявани в комбинация и да бъдат пространствено обвързани с мерки за подобряване на градската среда, с оглед постигане на интегрирано въздействие върху определена част от града. Физическото местонахождение на жилищата следва да осигурява техническа (комунална-вода, електричество, газ и други), социална и образователна инфраструктура (училища, детски градини, социални услуги, ДКЦ).  Пространствената интеграция най-общо се определя като процес, посредством който се спира маргинализирането на дадена група от основното общество и се премахват (или намаляват) граници на сегрегирани територии в населеното място чрез подобряване на интеграцията и достъпа до съществени възлови зони и заобикалящите ги общности.
Целевата група по проектите следва да включва представители на поне 2 от
посочените групи:
1. Бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия - лица, които нямат собствено жилище и не притежават движима или недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, както и не са сключили договор за безвъзмездно ползване на имот, не са настанени в специализирана институция на държавна и/или общинска издръжка, и в същото време отговарят на поне едно от следните условия:
  • Живеят на улицата или на публични места, без осигурен подслон;
  • Нямат обичайно място на пребиваване, които използват за нощуване приюти или други услуги за временно настаняване;
  • Обитават жилище, което не отговаря на законоустановените стандарти за жилищно строителство и проектиране;
  • Обитават жилище, което не е електрифицирано или няма достъп до питейна вода, или канализация и др.;
  • Обитават пренаселено жилище, при което на един член от семейството се пада по-малко от:
        За едночленно семейство – 1 стая;
        За двучленно и тричленно семейство – 2 стаи;
        За четиричленно семейство – 3 стаи;
За петчленно и по-голямо семейство – по 1 помещение на член на
семейството.
 
2. Родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства,
деца с влошено здраве и увреждания:
 
3. Хора в риск от бедност и социално изключване - лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет, за същия период от време.„
Семейството включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).
 
В договорните взаимоотношения с ползвателите на социалния жилищен фонд е необходимо да бъдат заложени като минимум изисквания за следното:
- посещение на образователна институция от децата в училищна възраст;
- включване на безработните в образователно-квалификационните програми, както и в програми за осигуряване на заетост, предложени от общината;
- включване в програми за социална интеграция;
- лицата да имат избран личен лекар, да се задължат родителите да водят децата си на задължителните имунизации и проверка на здравния им статус;
- мерки за десегрегация и други.