/ Дарик радио, Хасково
Димитровград в синьо за децата с аутизъм
96812
Димитровград в синьо за децата с аутизъм
  • Димитровград в синьо за децата с аутизъм
Димитровград ще се включи в инициативата „Освети в синьо“ на Световния ден за информираност за аутизма 2 април, като сградата на общината ще бъде осветена в синьо. Това реши общинският съвет в Димитровград, който единодушно прие предложението на председателя на СГ „Да за Димитровград“ Стефан Димитров.

Световният ден се провежда от 2008 г. по инициатива на ООН и целта е да алармира, че аутизмът се превръща в глобален проблем. Прогнозата е, че до 2050 г. половината от човешкото население ще страда от някакъв вид разстройство от аутистичния спектър.

Днес клиничните изследвания показват, че едно на всяко 100 деца по света се ражда с или развива аутистично растройство, като процентът на засегнатите се увеличава по целия свят с притеснително бързи темпове.

За да бъде привлечено общественото внимание към този проблем всяка година на 2 април се провежда инициативата “Освети в синьо”, като ключови сгради по света се осветяват в син цвят.

Според решението на съветниците всяка година на тази дата и сградата на Община Димитровград ще бъде осветявана в синьо, както и ежегодно ще бъдат организирани безплатни обучения за родители на деца с разстройства от аутистичния спектър.

В Общинската стратегия за развитие на социалните услуги  да бъдат включени образователни и здравни услуги и дейности с цел разпространяване на информация за образователни и здравни услуги, облекчения, помощи и терапии за деца, юноши и младежи с аутизъм, решиха още съветниците.

По темата обстойно изказване направи председателят Гергана Кръстева. 12 са към момента установените в Димитровград деца с аутистичен спектър, съобщи тя, като посочи, че повечето родители не желаят това да се афишира.

Първото обучение ще се проведе през месец ноември в Димитровград, когато ще гостува проф. Надя Полнарева, ръководител на Клиниката по детска психиатрия на Александровска болница, съобщи още Гергана Кръстева.

Чуйте я в приложения файл.