/ netinfo
Всяка година у нас регистрират по 300 нови случая на деца с аутизъм
93421
Всяка година у нас регистрират по 300 нови случая на деца с аутизъм
  • Всяка година у нас регистрират по 300 нови случая на деца с аутизъм
У нас всяка година се откриват около 300 нови случая на деца с разстройства от аутистичния спектър. Специалистите отчитат повишаване на чувствителността у родителите относно ранното развитие на техните деца. Тази чувствителност обаче трябва да бъде споделена и от личните лекари, коментира един от най-добрите детски психиатри в България проф. Надя Полнарева.
 
Според нея са нужни повече усилия в посока подобряване на скрининга, когато говорим за аутистични разстройства.
 
Ранната диагноза е единственият ключ към успешното развитие на децата с аутистични разстройства, категорична е проф. Полнарева, ръководител на Клиниката по детска психиатрия в столичната Александровска болница.
 
"Бих казала, че това е един голям обществено здравен проблем. Той има всякакви измерения, но по отношение на персоналната съдба на тези деца и семейства, ранната диагноза е ключ. Ако пропуснат момента, натам нещата стават много по-трудни", обясни тя.
 
"По отношение на скринига очевидно трябва да се направят повече усилия. Той трябва да стане стандартна процедура. Доколкото родителите стават все по-чувствителни към ранното развитие на децата си, струва ни се, че личните лекари също трябва да споделят тази чувствителност", поясни тя.
 
Все повече малки деца диагностицирани с аутизъм

Диагностичният процес е безплатен, но е осъществим единствено в болнични условия, допълват специалисти. Обикновено неговата продължителност е между две или три седмици, добави доц. Димитър Терзиев, който ръководи дневното отделение в същата психиатрична клиника.
 
50% от децата с аутизъм проговарят след терапия в барокамера

"Това са дневни отделения. Родителите трябва да осигурят по време на тази дневна хоспитализация, редовно водене на детето и съобразяване с графика, който им е предложен. Изследванията са психиатрични и психологични, включват поредица от виждания", обясни той.
 
Световен ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма

"Финансирането се поема от министерството на здравеопазването. Тази болнична форма, макар и дневна, е единствената форма която позволява психологичните диагностични сесии да не бъдат заплащани от родителите", уточни доц. Терзиев.
 
Общо 525 души са били обучени за прилагане на най-съвременните стандарти в диагностиката на аутизма. Това се е случило в рамките на проект „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България”, допълниха специалистите.