Терапия с коне дава надежда за подобрение при деца с увреждания
Терапия с коне дава надежда за подобрение при деца с увреждания / Дарик Русе, Искра Георгиева
Терапия с коне дава надежда за подобрение при деца с увреждания
84433
Терапия с коне дава надежда за подобрение при деца с увреждания
  • Терапия с коне дава надежда за подобрение при деца с увреждания

Петима треньори от Клуб по конен спорт и коневъдство в Русе са обучени  за работа с деца с увреждания. Това е първият случай на внедряване в България на иновативен швейцарски модел на терапия с помощта на коне, различен от познатата хипотерапия. В продължение на една година петимата треньори работиха с пет деца с проблеми, ползите за които са безспорни.  Петимата треньори от Клуб по конен спорт и коневъдство Русе започват обучението си с посещение в Швейцария. Там те посещават болници, медицински и социални учреждения, конни бази. След това швейцарски обучители идват в Русе, разказа един от треньорите Анна Булгар. Тя обясни и разликата между хипотерапията и новата програма.

Терапията е насочена към деца и младежи с увреждания, като ДЦП, аутизъм, синдром на даун, синдром на дефицита на вниманието, хиперактивност, социални и поведенчески проблеми. Децата, участвали в проекта са от 8 до 15 години. Сред тях е 11-годишната Криси, дете с детска церебрална парализа, за което терапията е имала голям ефект, разказа нейната майка Галя Петрова.

Треньорката Анна Булгар обясни, че родителите не бива да очакват чудеса и излекуване от терапията, но при постоянство напредъкът е видим.

Самата Анна Булгар се занимава с коне от 5 години, но споделя, че са й влезли под кожата и връзката остава завинаги.

Интерес към терапията вече има. За жалост обаче финансиране за деца и треньори няма и затова услугата е платена, въпреки желанието и на треньорите тя да е включена в социалните услуги за деца с уврежданията. Надеждата на Клуба по конен спорт в Русе е като НПО да спечели финансиране и да продължи да помага на повече деца с проблеми.

Всеки, който се интересува от терапията може да се свърже с Анна Булгар на тел. 0895193910, както и с другите треньори. Техни телефони са публикувани в страницата на Клуба по конен спорт, повече информация ще намерите и във Фесбук : https://www.facebook.com/RuseHorseClub