Все повече малки деца диагностицирани с аутизъм
Все повече малки деца диагностицирани с аутизъм / Thinkstock/Getty Images
Все повече малки деца диагностицирани с аутизъм
83857
Все повече малки деца диагностицирани с аутизъм
Все повече малки деца диагностицирани с аутизъм
  • Все повече малки деца диагностицирани с аутизъм
  • Все повече малки деца диагностицирани с аутизъм

Увеличава се броят на малките деца, диагностицирани с аутизъм, а една от причините за това е фактът, че повече родители със съмнение за подобни разстройства у техните деца търсят консултации със специалисти. У нас с аутизъм се диагностицират между 1 на 500 и 1 на 1000 деца. Разстройствата от аутистичния спектър обаче се срещат при 1 на 100 деца, като сред тях преобладават момчетата, информираха от Клиниката по детска психиатрия в столичната Александровска болница. От там информираха, че в България все още е проблем поставянето на диагнозата аутизъм в най-ранна детска възраст. Липсват и достатъчно детски психиатри, които да оказват необходимата помощ.

В Клиниката по детска психиатрия в Александровска болница годишно около 500 родители сигнализират за съмнение за аутистично разстройство у тяхното дете. Подобни разстройства се установяват при около 300 от децата, информира ръководителят на клиниката проф. Надя Полнарева. Нараства обаче броят на малките деца, диагностицирани с аутизъм.

"Много рядко виждаме за първи път деца, които са след четири години, а в миналото беше обратното. От една страна има сензитивност на родителите, но от друга страна сме по-способни да посрещаме това. Диагнозата на много малко дете е доста трудно", каза Полнарева.

Поставянето й отнема поне два месеца, допълват специалистите. Нужно е обаче допълнително обучение, което да улесни общопрактикуващи лекари и детски психиатри в диагностицирането на подобно разстройство. Едни от характерните признаци се проявяват, когато родителят заговори на своето дете, а то не се обръща, за да го погледне в очите или пък, когато малчуганът вече е на тригодишна възраст, а при срещите му с познати и непознати липсва усмивка.

"Честотата на диагнозата аутистично разстройство е най-голяма там, където има високо специализирани места за диагностика", допълни специалистът.

В България започва проект за подобряване на ранната диагностика на децата с аутизъм. Предвижда се да бъдат обучавани и информирани за тънкостите около разстройството както детски психиатри, така и общопрактикуващи лекари. Ще се провеждат и дискусии с родителите.