Дезинфектират камионите на влизане от Турция заради шапа
Дезинфектират камионите на влизане от Турция заради шапа / netinfo

Възстановен от днес е Граничният инспекционен ветеринарен контрол /ГИВК/ на граничен пункт Капитан Андреево. Службата заработи след близо 2-годишно прекъсване заради опасността от разпространението на шап.

В платното за коли работи едно санитарно устройство, при камионите те са две. През специални дюзи се впръсква дезинфекционен препарат, като товарните автомобили се обливат целите в специални халета, а на леките коли се пръскат само гумите.

Дезинфекцията не е безплатна: за водачите на влизащите от Турция леки автомобили таксата е 4 лв., за микробуси - 10, а за тирове - 20 лв. Чужденците ще плащат същите такси, но равностойността им в евро. Таксите ще се плащат на банково гише на пункта, пари на ръка няма да се приемат.

От вчера със заповед на областния управител на Хасково е засилен контролът при внос на месо от Турция и е забранена пашата на по-малко от 500 м от турската граница. Ловът и пазарите за продажба на животни също са забранени със заповед на земеделския министър Мирослав Найденов.