Детски празник Стара хартия за нова книга
Детски празник Стара хартия за нова книга / DarikNews.bg, Архив

Програмата за празниците на Хасково продължава и днес от 9.30 ч. в хотел „Родопи“ с Отборен бридж турнир за купата на град Хасково.

В 10 ч. на пл. „Свобода“ е инициативата „Стара хартия за нова книга“. За първи път в града ще се проведе детския празник с мотото „Почисти и прочети“, като децата ще имат възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата, да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Той ще продължи до 14 ч. като е предвиден и екотеатър „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. В програмата са предвидени още забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади за децата и техните родители.

На сцената ще се представят детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Гранд“, „Тангра“, „Мега спорт“, „Торнадо“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“ и „Seven Go“. На сцената на пл. „Свобода“ ще се изявят и талантите от детска вокална група „Орфейче“, детски танцов ансамбъл „Южняче“, балетна формация „Рона“, хор „Орфей“ и мажоретен състав „Хасково“.

Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите три града на инициативата ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“. Началото на „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Над 9 300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. и заедно със своите родители предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета, отчитат организаторите.

През 2015 г. акцията придоби национален характер с включването на Русе и Пловдив в кампанията, а през 2016 г. жителите на София, Хасково, Варна и Русе имат възможност да възпитат своите деца в любов към четенето и отговорно отношение към околната среда.

В 10 ч. днес на паркинга пред Комплекс „21 век“ стартира националното състезание "Пътен полицай на годината".

 

В 16 ч. на сцената на пл. „Свобода“ започва Фолклорен фестивал „Надпей ме! Надиграй ме!“