Чешка изложба гостува в КДК-Димитровград
Чешка изложба гостува в КДК-Димитровград / КДК-Димитровград

"Възможностите на диалога- между филма и изящното изкуство" е мотото на експозицията, която ще бъде открита от 18 часа днес в изложбена зала „Асен Крайшников” на Клуба на дейците на културата в Димитровград. Изложбата представя творчеството на чешкия автор Ян Шванкмайер и е организирана със съдействието на Чешкия център в България.

Ян Шванкмайер е един от най-оригиналните и ценени творци на киното в света. Филмографията му съдържа 28 късометражни и 6 пълнометражни филма. От края на 50-те години на миналия век разработва свой специален творчески изказ, като използва куклен театър, монтаж между различни текстури, керамика, колажи, рисунки, анимирани откъси, съчетани с текст и поезия. Творбите му са създадени и в сътрудничество с неговата съпруга Ева, а също и с участието на членове от чешката и словашка групи, занимаващи се със сюрреалистично изкуство, на които той е член от 1970 година.

 

Организатори на изложбата в Димитровград са общината, Клубът на дейците на културата и Акустичното джаз трио, което ще свири тази вечер в залата със своята солистка Мария Арнаудова.