Бебешки дрехи и обувки-менте задържаха на Капитан Андреево
Бебешки дрехи и обувки-менте задържаха на Капитан Андреево / Снимка: Митница - Свиленград

6667 броя бебешки дрехи и обувки задържаха митническите служители на Капитан Андреево заради съмнения, че нарушават права върху интелектуална собственост на световноизвестна марка, съобщиха от Митница - Свиленград. Стоката е била скрити под колети, пълни с авточасти и електроди и е била превозвана от камион с турска регистрация, който пътувал от Турция за Сърбия. Митническите служители извършват щателната проверка по метода „анализ на риска" и установяват, че между декларираните 332 колета има 46 кашона с 12 различни бебешки текстилни артикули, сред които и 816 броя бебешки обувки.

Бебешките чорапи, бодита, пижами, гащеризони, елеци, одеяла и хавлии са щамповани с  изображения на анимационни герои на известната компания, като един от най-повтарящите се е изображението на Мики Маус.

В изпълнение на Европейски Регламент 1383/2003 и Закона за марките и географските означения фалшивите детски стоки са задържани и за случая ще бъде сезиран правопритежателя на търговската марка.

От началото на годината до момента в Митница - Свиленград има образувани 416 преписки при 135 опити да бъдат пренесени стоки, за които има основателни съмнения, че се пренасят в нарушение на Закона за марките и географските означения и Европейски регламент 1383/2003.