ансамбъл Пирин
ансамбъл Пирин / Община Благоевград
С изложбата на Благой Господинов „Парчета живот” продължават днес празниците на Димитровград. Тя ще бъде открита от 18 ч. в зала „Асен Крайшников“ на Клуба на дейците на културата.

Благой Господинов е роден през 1963 г. в Димитровград. Завършва „Химия“ в родния си град, а след това- „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Изложба на Благой Господинов, КДК-Димитровград
КДК-Димитровград

Живее и твори в с. Поповци, Габрово. Работи в областта на маслената живопис, рисунка, пастел, акварел. Негови творби са притежание на частни колекции в Германия, Испания, Англия, САЩ, Франция, Русия, Швейцария и Тайван.

Ансамбъл Пирин покорява България с турне
пресцентър

От 20.30ч. на сцената на централния площад „България“ започва фолклорен концерт на един от емблематичните български ансамбли- „Пирин”, създаден през 1954 година в Благоевград. В творческата си биография и репертоар ансамбълът има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки, има издадени 12 дългосвирещи плочи, 16 аудиокасети, 6 компактдиска, 3 видео касети. Ансамбъл ”Пирин” е представил над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти на света. Носител е на много световни награди, като: „Златната плоча” на гр. Нешвил 1982 г.; наградата „Грамми” през 1990 г. за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие. Носител е на наградата „Кристална лира” 2007 за концерт-спектакъла „Гласът на Пирин”, наградата „Златен карагьоз” от Международния фолклорен фестивал гр. Бурса –Турция, 2007г. и голямата награда „Златен мост” от Международния фолклорен фестивал „Буюк чекмедже”- Истанбул, 2008 г., на голямата наградата на Международния фолклорен фестивал „Нестинарка” Бургас, 2012г.

Ансамбъл Пирин с концерт в Благоевград
Община Благоевград - пресцентър

Основна заслуга за създаването и израстването на ансамбъл ”Пирин” има проф. Кирил Стефанов – негов главен художествен ръководител и диригент от 1956 г. до 2005 г. Във формацията работят вече няколко поколения талантливи артисти – певици, музиканти, хореографи и танцьори. Главен художествен ръководител е Данислав Кехайов, главен хореограф- Кирил Апостолов, Йоланта Лазарова- диригент на хора и Петьо Кръстев- диригент на оркестъра.

Снощи за почитателите на поп-фолка в Димитровград пяха Борис Дали и Райна. Концертът им също бе част от празничната програма за 71-годишнината на града, чиято кулминация е на 2 септември с концерт на Владимир Ампов- Графа.