91-годишен е най-възрастният ловец в Димитровград
91-годишен е най-възрастният ловец в Димитровград / Darik News, архив

1600 са ловците от Хасковското ловно-рибарско дружество, което обхваща трите ловни дружинки - на Хасково, Стамболово и Минерални бани. Очаква се голяма част от тях да излязат днес на лов за пернат дивеч при откриване на сезона.

В  ловно-рибарско дружество„Сокол“, което обхваща територията на Харманли, Симеоновград и Маджарово, очакват гости- 22 чужденци от Гърция и Италия, са заявили, че ще участват в откриването на ловния сезон. Той ще е първи за 30 новоприети в дружеството, сред които и две момичета. Предварително на територията на Харманли са били разселени 980 колхидски фазана, 500 тракийски кеклика, 270 полудиви патици и 636 яребици, а в Маджарово- 540  яребици, кеклици и фазани.

720 са ловците в димитровградското дружество, което включва 19 дружинки. Всяка от тях рано тази сутрин предприема ловен излет, след което по повод откриването на сезона, организира курбан. Най-възрастният ловец в Димитровградско е 91-годишният Стефан Николов, който е от кв. Славянски. 25 са новоприетите в дружеството, за които днес ще е първият лов. 7 са жените в организацията.

 

Всички членове на дружеството ни са инструктирани относно необходимите мерки за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие, увери председателят Даниел Тошков. Ежегодно за разселване на дивеч и подобряване на местообитанията му в Димитровградско, дружеството ни отделя по около 80 000 лв., разказа той. На 1 август организирали традиционния ловен събор на поляната пред манастира в с. Добрич по повод Дните на лова и дивеча (1- 6 август), където се събрали над 300 ловци.