500 кг лютеница, приготвена в Юнашки тиган, раздадоха на панаира в Димитровград
500 кг лютеница, приготвена в Юнашки тиган, раздадоха на панаира в Димитровград / Дарик радио, Хасково

500 кг лютеница приготви днес в димитровградския парк "Марица" в Юнашкия  тиган собственикът му- майстор Ангел Ангелов от Копривщица с помощта на димитровградски помощници, сред които и кметът на общината Иво Димов. Идеята за днешната инициатива, която бе част от програмата за празниците на града, се роди на Игнажден, когато майстор Ангелов гостува за първи път в Димитровград и приготви в големия тиган 1 300 порции юнашки кебап. Толкова бяха раздадените и днес чашки с лютеница.

500 кг лютеница приготвена в Юнашки тиган раздадоха на панаира в Димитровград
netinfo

За направата й бяха използвани 250 кг домати, 200 кг печени чушки, 40 кг моркови, 60 кг патладжан, 20 кг доматено пюре и 50 връзки магданоз. Приготвянето й стартира в 9 ч. сутринта и продължи до 18 ч. Част от лютеницата майсторът овкуси с лютиви чушки, за да я превърне в т. нар. "Юнашка целувка". Той разказа, че заедно с помощниците от социалното предприятие са подготовили заготовката  изцяло на ръка, като за меленето на продуктите са били използвани пет машини.

500 кг лютеница приготвена в Юнашки тиган раздадоха на панаира в Димитровград
netinfo

На финала в приготвянето на лютеницата се включи кметът Иво Димов. Помощник му бе и 13-годишната Вивиан от ОУ "П. Славейков". Готовата лютеница бе раздадена на димитровградчани и гости за по-малко от час в 1 300 чаши на входа на парк „Марица“ от 18.30 ч.

 

За майстор Ангел Ангелов това бе генерална репетиция, тъй като на 4 септември ще приготвят в Южния парк в София 1 650 кг лютеница с идеята е да бъде подобрен рекорда. До края на годината Ангелов очаква сготвените в Големия български тиган порции с лютеница и кебап да достигнат 1 млн.