300 турски шофьори са участвали в днешния контрапротест
300 турски шофьори са участвали в днешния контрапротест / netinfo

300 са били турските шофьори, които днес по обяд блокираха с жива верига пътя за Турция на паркинг "Генералово" и Руския паркинг - на 5 км и 2,5 км от граничния пункт. Това става ясно  от официалното съобщение на МВР-Хасково. Превозвачите не допускаха дори леки автомобили и автобуси.

На място бяха изпратени служители на ОДМВР-Хасково, жандармерия и гранични полицаи, които да тушират нарастващото напрежение. Междувременно бяха предприети мерки и за отбиване на тировете по паркингите по протежението на главния път за Турция.

Турските превозвачи отблокираха пътя с условието, че ако до 17.00 часа не се стигне до споразумение за разрешаване на проблема, то отново ще затворят с жива верига платното към граничния пункт.

В момента района се охранява от 60 полицаи.

Българският Червен кръст осигурява вода на чакащите шофьори на ГКПП Лесово, съобщиха от Областна администрация-Ямбол. Осигуряват се също места за изчакване на тежкотоварните автомобили по главен път І-7.

Със съдействието на Областната дирекция на МВР е създаден ред за пътуващите, като се насочват тежкотоварните автомобили към ТИР-паркинги и места за изчакване. Пътуващите тежкотоварни автомобили по главен път І-7 ГКПП Лесово се насочват за престой към паркинги при селата Окоп и Бояново, както и към местата на пистите на селата Тенево и Зимница.