20-годишен пребори 18 за кръста в Свиленград
20-годишен пребори 18 за кръста в Свиленград / Община Свиленград

20-годишният Веселин Битлиев е спасителят на кръста в Свиленград. Младежът участва за първи път в типичния за Йордановден ритуал и успя да пребори конкуренцията на още 18 смелчаци във водите на река Марица. Това е рекорден брой участници, коментират организаторите от общината. Парична награда за победата си връчи на Веселин Битлиев кметът Георги Манолов.

По традиция за хвърлянето на кръста на Йордановден в Свиленград пристига Старозагорският митрополит Галактион. Тази година той бе възпрепятстван поради здравословни причини и затова богослужението извърши Крупнишки епископ Инокентий, викарий на Старозагорска митрополия. Празникът започна с тържествена литургия в храм „Св. Троица”, след което литийното шествие се отправи по 500-годишния мост на река Марица. Освен кметът Георги Манолов, в него участваха председателят на общинския съвет Георги Еленков, съветници и много граждани.

20годишен пребори 18 за кръста в Свиленград
netinfo

 

Спазена бе и наложената в Свиленград традиция, като владиката Инокентий освети сградата на общинската администрация там с благослов за здраве и успехи през годината. Да следват божиите знаци по пътя си, пожела той.