Златни и сребърно икони, изработени с древни техники, показват в Трявна
Златни и сребърно икони, изработени с древни техники, показват в Трявна / netinfo

Икони, в изработката на които са използвани злато, сребро, емайл, обков, полускъпоценни камъни и миниатюрна дърворезба ще бъдат показани в Трявна. Авторите са приложили древни декоративни техники - гранаре и гратаре, както и синайска нимбова позлата, пробастър и асист.

Национален дарителски фонд „13 века България”, галерия „Гъбенски” - гр. Трявна и Българско Иконографско Сдружение откриват иконографската изложба. Събитието е насрочено за 12 юли, събота, от 17:30 часа в галерия „Гъбенски” в Трявна, в двора на възрожденски комплекс „Калинчева къща”.

В изложбата ще участват над 15 автори с близо 40 творби - икони, дърворезби, мозайка, проекти за иконостаси и стенопис, които представят съвременните църковни изкуства. Участници са както млади автори, така и утвърдени иконографи у нас и в чужбина. Една от участничките е от Южна Корея, в момента студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Иконография”.

Иконографията претърпява своето развитие през вековете и днес можем да срещнем образци от различни школи с характерните за дадения стил черти. Това са съвременни икони запазили традицията и канона.