Завърши извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит
Завърши извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит / РЗИ

380 деца от габровска област бяха обхванати в извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит, която се проведе в  периода 26 април - 08 юли.  От обхванатите деца 223 са с непълна имунизационна схема по отношение на полиомиелита  и 157 деца са с пълен имунизационен статус, но рискови по епидемиологични критерии. 

Държавните здравни инспектори   са извършили 121     проверки на джипитата от областта за издирване в пациентските листи и журнали  на деца с липсващи имунизации или непълна схема на имунизация срещу полиомиелит.

Проверени са домовете, за деца лишени от родителска грижа в Габрово и Севлиево.  Установено е, че всички малчугани  в тях са с избран личен лекар и пълен имунен статус за възрастта си.

Съгласно предоставен от районната здравна каса списък инспекторите са обходили  домовете на 719 деца без личен лекар. На посочения адрес не е открито нито едно дете - част от децата са били в чужбина, а останалите - в други населени места.    При направената интернет- справка в базата данни на НЗОК , се установява, че децата, изселени в други области, са с избран личен лекар.

Кампанията се проведе чрез прилагане на една доза убита полиомиелитна ваксина на  всички лица от  13-месечна до 7-годишна възраст, при които няма данни за проведени имунизации, имунизационната схема за възрастта е непълна, нямат избран личен лекар, нямат постоянна адресна регистрация и са рискови по епидемиологични критерии.