25 години от създаването на
25 години от създаването на / НП Централен Балкан
Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат. Възможността за това беше обсъдена по време на работното посещение на делегация от парк „Централен Балкан“ в биосферния парк в Германия в периода 3-7 септември. Сред възможните сфери на взаимодействие са научните изследвания на екосистеми и биологично разнообразие, подобряването на демографската характеристика и развитие на устойчиви поминък и мобилност в районите на двата биосферни парка. По време на визитата беше подготвен проект на декларацията за сътрудничество, който ще бъде предложен за съгласуване в ресорните министерства. 

„Централен Балкан“ получи сертификат за биосферен парк

При посещенията на терен домакините споделиха опита си за преодоляване на демографските проблеми на общностите от територията на парка, за сертифициране на партньори, както и новаторския си подход в мониторинга на горските екосистеми и геологичните проучвания. От своя страна, нашите представители запознаха немските си колеги с богатото природно и културно наследство на Биосферния парк „Централен Балкан“ и практиката си за приобщаване на заинтересовани страни в управлението.
 

Вековните букови гори в НП „Централен Балкан“ вече са в Списъка на ЮНЕСКО



В разговорите беше поставен акцент върху проучванията и мониторинга на природните процеси и елементи, както и на перспективите за сътрудничество в рамките на световната мрежа от биосферни паркове.

Българската делегация беше приета и от секретаря на Министерството на околната среда, енергетиката и природозащитата на Тюрингия и кметовете на градовете в биосферния парк.

Работното посещение на българския екип беше по инициатива на ръководството на Биосферен парк „Тюрингска гора“ и Немската федералната агенция за опазване на природата (FederalAgency for Nature Conservation (Bundesamt für Naturschutz, BfN)). Визитата е продължение на двустранните контакти след гостуване на група от „Тюрингска гора“ в „Централен Балкан“ в началото на юни. Представителите на Националния парк и Карлово и Троян – двете най-големи общини, включени в преходната зона на Биосферния парк, се срещнаха със заинтересовани страни и партньори на „Тюрингска гора“. Те дискутираха устойчиви практики в регионалното развитие, образованието, изграждането на партньорства сред заинтересовани администрации и местните общности.