Започнаха поправителните матури
Започнаха поправителните матури / Sofia Photo Agency, архив

 

По Вариант 2 ще пишат зрелостниците на поправителната матура по Български език и литература. Той беше изтеглен преди минути в Министерството на образованието, младежта и науката от журналиста Андрей Симеонов. Темата, по която ще пишат дванайсетокласниците е „Словото за свободата в творчеството на Иван Вазов".

Изпитът започна в 8.00 ч. и е с продължителност четири астрономически часа. 

Матурата по Български език и литература е под формата на тест, съставен от 41 задачи. 33 от въпросите са затворени, което означава, че учениците избират между няколко отговора, от които само един е верен. Другите седем въпроса са със свободни отговори, които зрелостниците трябва да напишат сами.

Последната задача е аргументативен текст, който носи 30 от общо 100 точки. Зрелостниците могат да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе.

Това обаче е последният път, в който матурата по литература се провежда под тази форма. След разследване на Дарик за изтичането на информация за темите на изпита през май беше взето решение за неговата  промяна. Идеята е компютър да генерира въпросите за матурата в самия ден на провеждането й. Дванайсетокласниците най-вероятно вече ще пишат есе, като целта е да има повече от три възможни теми.

80 зрелостници от Габровска област трябва да се явят днес на поправителна матура по български език и литература. Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 15 септември.